Mijn naam is Yvet de Jonge. Na zelf last te hebben gekregen van mijn rug, door mijn werk (bureauwerk), ben ik in aanraking gekomen met de wereld van massages.

Ik ben naar Thailand afgereisd waar ik onder behandeling was van een masseuse. Zij had de vorm van massage die ze daar gaf geleerd van haar moeder en zij weer van haar moeder etc. Dit was voor mij de tweede reis naar Thailand, ik was daar speciaal naar toe gegaan zodat zij mij kon behandelen. Ik had haar per toeval op mijn eerste reis al ontmoet. Binnen een paar dagen was mijn pijn compleet verdwenen terwijl het daarvoor mijn dagelijks leven aanzienlijk beïnvloedde. Het lukte me namelijk niet meer om pijnvrij een dag door te komen. Ik was zo veel bezig met de pijn in mijn rug, armen en borst (de laatste twee waren uitstralingen van het oorspronkelijke probleem) dat zelfs werken in de laatste periode geen optie meer was.

Dat zij mij zo snel heeft kunnen helpen heeft mij gefascineerd. Ik was inmiddels al behoorlijk wat specialisten afgelopen zonder het gewenste resultaat maar zij maakte mij pijnvrij met een paar hele intensieve massage sessies. Ik wou dit ook leren. We hebben in Thailand veel gesprekken gehad waarin zij mij vertelde wat ze deed, ik heb dit ook mogen filmen terwijl ze het bij andere uitvoerde, zodat ik er thuis mee aan de slag kon gaan.

Eenmaal in Nederland aangekomen ben ik vrijwel direct begonnen met het leren van de ‘standaard’ westerse ontspanning- en klassieke massage. Hierbij kregen we ook een stukje anatomie om het lichaam beter te leren begrijpen. Vervolgens heb ik mij gespecialiseerd in de Thaise massage. Deze vorm van massage fascineert mij nog steeds en ik blijf mij hierin ontwikkelen door trainingen te volgen bij specialisten in het vak, waarvan de masseuse uit Thailand mijn belangrijkste inspiratiebron is. Helaas is het me niet meer gelukt om terug te keren naar Thailand om verder in de leer te gaan bij de masseuse die mij zo goed heeft geholpen. Dit staat nog steeds wel op de planning, maar voor nu is het nog even wachten totdat de grenzen weer volledig opengaan.

Inmiddels heb ik ook wat mogen proeven van de Javaanse Pitjit (indonesische massage), de ayurvedische massage stijlen en de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) hierbij viel me op dat er een behoorlijke overlap is tussen de verschillende Oosterse stijlen. Veel methodes en massage grepen komen in meerdere Oosterse stijlen terug terwijl er ook weer veel variatie is in stijl binnen een land. Zo is de stijl in het Noorden van Thailand volledig anders dan de stijl in het Zuiden van Thailand. Dit valt deels te verklaren doordat de grenzen van de landen vroeger anders lagen, zo was Thailand voorheen Siam en waren de grenzen van het land ook anders dan vandaag de dag. Daarnaast was er veel migratie tussen Oosterse landen onderling, zowel vanuit China, India en andere Aziatische landen zijn er veel mensen geweest die naar Thailand zijn gemigreerd of juist geëmigreerd vanuit Thailand naar deze landen toe.